Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2019 10:02 - Защо в Европейския град на спорта няма държавно първенство по плуване??
Автор: dimwatchkov Категория: Спорт   
Прочетен: 1133 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.02.2019 10:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Варна!!!
Европейски град на спорта за 2019г.!!!
Да, не е столица (няма и да бъде, тъй като има изискване за минимален брой жители), но все пак след като загуби канидатурата за столица на културата и това е нещо.
Нещо, което дава шанс за повишаване популярността на града, спортните пряви в него, спортните съоръжения, политиката и отношението към спорта.
Всичко звучи толкова добре, като вълшебна приказка. Обаче!

От десетина години насам (а може би и по-отдавна) поне едно държавно първенство по плуване се провеждаше на Комплекс "Приморски" - водното бижу на града, съоръжение каквото всъшност няма в друг град в държавата - два 50 метрови открити басейна с кула за скокове, закрит 25 метров басейн, позиционирани до морето, с подходящ брой места за публика, със собствена (на Общината) измервателна уредба. 
Тази година обаче, може би точно поради така престижния избор на града за Европейски град на спорта - няма подобно първенство (първенство по плуване, не става въпрос за артистично плуване)- басейна ще стои заключен за подобен род изяви. Ще се проведе един комерсиален турнир, един турнир който не е официален и училищно първенство по плуване, с уточнението, че на него ще участват деца от училища, на които директорите ще склонят да пуснат децата с някой учител по физическо, а те не са много (директорите) нищо, че училищата са общински.
Разбира се, за никой освен за родителите и самите деца това не е проблем - Общината е насипала със спортни прояви календара си и отсъствието на държавно първенство по плуване е почти незабележимо, федерацията по плувни спортове (БФПС) така или иначе ще проведе държавно състезание - нищо, че повечето са в София, плувните клубове не се противят - точките се умножават с коефициенти за отдалеченост, пък и сметките по пътуването и престоя се плащат основно от родителите, така че все тая.

Причините!!!
По правилник на БФПС за да бъде организирано някъде такова първенство трябва първо басейна да отговаря на определени условия (този във Варна отговаря), но клуб от града домакин трябва да подаде заявка за домакинство до 31.10. на предходната година, ако желае такова първенство да се проведе в града му. Заявката се разглежда, може би има и вариант за отказ или пък съответно се одобрява домакинството. Сигурно има причина да се иска подобна заявка приблизително 9 месеца преди държавните първенства, аз не мога да я открия за себе си, но така или иначе - всичко е надлежно разписано. (Нищо че точно миналата година бе сменено мястото на провеждане на едно от първенствата само един месец преди провеждането му).
Нито един клуб от града не е подал подобна заявка (ако пък е подал то не е било в този толкова важен срок). Дали е имало някаква цел (напр. коефициента за отдалеченост) или просто от незнание и мързел - не коментирам, а и не зная.
От Общината разбира се не биха могли да имат отношение, но така и така дават за ползване басейните си от клубовете, биха могли поне да питат: "Защо стана така? Защо точно в тая година?"

Другото, което мен всъщност ме кара да се чудя е дали все пак не е възможно с общи усилия и подходяща форма на комуникация, Община Варна, плувните клубове от града и плувната федерация да направят възможно провеждането на поне едно от държавните състезания във Варна, пък макар и при нарушение на този преклузивен срок?!?
Очевидно не е възможно! От федерацията са непреклонни, от министерството на спорта- незаинтересовани, а всички останали - безразлични! За наша сметка!

Карай да върви! Сега когато сме на ръба на кандидатура за Световно по футбол и вероятно ще правим стадион Варна за 40 000 души, като нищо един ден ще имаме не държавно първенство по плуване за 13-14 годишни, а направо световно по плуване, а защо не и цяла олимпиада, даже две!



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dimwatchkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 10846
Постинги: 4
Коментари: 0
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930